maandag 16 maart 2009

Meta Tags zijn Dood, Springlevend of Gewoon Handig

Marketbizz about Meta Tags.

Al jaren zwerft de kreet de META Tags zijn dood op het internet rond.

De oorsprong lijkt te liggen in een aantal artikelen uit 2002 met een flinterdun bewijs:
http://www.zoekprof.nl/achtergronden/metatag.html Zoekprof het verhaal over hun zoekterm "vsdjhvfwdhr ". De cruciale fout die in het artikel gemaaakt wordt, en door iedereen overgenomen werd, is dat ze het over de META TAG hebben en ze de META tag voor Keywords bedoelen. (zal wel aan het plaatsingtijdstip liggen, 't was immers in 2002).
Maar de hele goegemeente heeft het overgenomen en de kreet duikt nog steeds inclusief de voorbeelden op.
Voor wie het interesseert: Er is ook een Engelstalige variant: qiskodslajdmnkd te vinden.

Met de enorme variĆ«teit  in page scrapers en domain analysers kunnen in de Meta Keywords opgenomen woorden zelfs een functie als anchor-txt krijgen als de publisher van zo'n ongewenste Analyser besluit om je gevonden  keywords naar je site te laten linken.

Een nog vreemder verhaal wordt door metatags.nl gepubliceerd, waarin het tegenovergestelde wordt beweert, maar daar waar men het in het bovenstaande aangehaalde artikel het alleen over de Meta Keywords had, beperkt dit warrige verhaal zich juist bijna alleen tot de Meta Description. http://www.vsdjhvfwdhr.nl/ http://www.metatags.nl/

Wederom met een flinterdun bewijs en ook al weer sterk verouderd want de kracht die men in dit artikel aan de Meta Description toekent is de laatste jaren wel heel sterk afgenomen.
Google vertoont al lang niet meer de Description automatisch als snippet. Google is juist actiever en slimmer geworden in het samenstellen van de snippet op basis van zoekterm en de inhoud van de website. Maar het blijft zaak om met een goede Meta Description  Google van de juiste informatie over de pagina te voorzien, en aan te sturen op een Meta Description die potentiele Bezoekers /Klanten kan overtuigen je website te bezoeken. Samen met de Title vormen ze, mits juist uitgevoerd,  een prima en overtuigende advertentie in de SERPs.

Zijn de Meta Tags dood ?
Nee natuurlijk niet !


Meta Tags zijn een handig hulpmiddel om Robots iets te vertellen.

Meta Kewords: Wordt door Google en Bing niet gebruikt om de waarde van je site voor de woorden in de Tag te bepalen. Overvloedig gebruik van keywords die niet op de pagina zelf voorkomen kan echter wel tot een degradatie leiden, maar dan moet je het wel echt heel bont maken. Yahoo (en afgeleidden) gebruikt de keyword meta nog wel.

Meta Description: Gewoon een plek waar je kort en krachtig een samenvatting van je website -pagina kan geven. Wordt niet meegenomen bij de waardering van je site maar wordt wel soms als snippet onder je URL in de SERPs gezet. Zorg dus altijd voor een passende Description of bouw je pagina zo netjes op dat Google altijd de juiste samenvatting weet samen te stellen (moeilijk)


Er zijn nog veel meer Meta Tags. Die ieder hun eigen taak hebben.
Zoals de zeer bekende Robots en Lang.
En niemand zal toch ontkennen dat: meta name="robots" content="nofollow, noindex" wel degelijk invloed kan hebben op de vindbaarheid van je website ;-)

Meer over de Google visie op SEO vindt je hier http://www.marketbizz.nl/Google-Zoekmachine-Optimalisatie-Beginners-Gids-SEO.htm

Author: Rob Maas Rob@Marketbizz.nl

1 opmerking: